Ehliyet Sınav Rehberi

Sürücü adaylarının ehliyetlerini almak için uygulaması gereken bazı adımlar vardır. Bu adımlar bilinçsiz ve bilinmeden atılırsa sizi çok zorlu bir yola sokabilir. Ehliyet sınav rehberi olacak bu bilgiler ile sizleri sınav öncesi süreçte, sınav sürecinde ve sınav sonrası süreçte neler beklediğini öğrenecek ve ona göre bazı hamleler yapacaksınız.

Ehliyet Almaya Karar Verdikten Sonra Yapılması Gerekenler

Ehliyet almaya karar veren sürücü adayı, ehliyet sınıfını belirledikten sonra ilk olarak yapması gereken şey bir sürücü kursu ile görüşüp kayıt şartlarını konuşmak olacaktır. Ehliyetinizi almanızdaki belge ve eğitim gerektiren işlerin bu sürücü kursu tarafından yapılacağını unutmayınız. Sürücü kursu fiyatları il ve ilçelere göre farklılık göstermektedir. Siz bir sürücü kursuna yazılırken mutlaka pazarlık yapınız. Bir kaç kurs ile görüşüp bir fiyat belirleyiniz. Özel sürücü kursunuzu belirledikten sonra, sürücü kursunuz sizden bir takım belgeler isteyecektir. Örneğin: sağlık raporu, vesikalık fotograf, adli sicil kaydı, öğrenci belgesi vb. gibi belgeler. Bu belgeleri tamamladıktan sonra resmi olarak kaydınız gerçekleşmiş olacaktır.

Özel Sürücü Kursunda Yapılması Gerekenler

Sürücü kursuna kaydınızı tamamladıktan sonra bir takım teorik dersler almaya başlayacaksınız. Bu teorik dersler sizin belirli saatler arasında kursta olmanızı gerektirecek. Dilerseniz kayıt olduğunuz sürücü kursu ile konuşarak, teorik eğitim derslerine gelmek istemediğinizi ve direk sınava girmek istediğinizi belirte bilirsiniz. Bu durumda ehliyet teorik sınavından başarısız olabilirsiniz, bu sebepten sürücü kursu tarafından size verilecek olan kitaba çalışmalı ve trafik temel kurallarını, ilk yardımı, motoru, trafik adabını öğrenmeniz gerekecektir.

Ehliyet Teorik Sınavı ve Direksiyon Sınavında Yapılması Gerekenler

Kursun tamamlanmasının ardından, teorik bilgilerinizi ölçmek amaçlı merkezi veya elektronik olmak üzere bir sınava tabi tutulacaksınız. Bu sınavın merkezi veya elektronik olma seçimini size bırakıyorlar. Siz yaptığınız bu seçim sonucunda 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek bir sınava gireceksiniz. Bu sınav sonrasında 70 ve üzeri puan alan kişiler başarılı sayılacak, 70 puanın altında kalan kişiler ise tekrar teorik sınava girmek zorunda kalacaktır. Teorik sınavı başarılı bir şekilde geçen kişiler ortalama 2 haftalık bir süreç içerisinde direksiyon sınavına tabi tutulacaktır. Direksiyon sınavı komisyonun katılımı ile gerçekleşecektir. Direksiyon sınavını başarı ile tamamlayan kişiler ehliyetlerini almaya hak kazanacak, başarısız olan kişiler ise tekrar direksiyon sınavına tabi tutulacaktır.

Ehliyet Sınavlarından Başarılı Olduktan Sonra Yapılması Gerekenler

Sınavları başarılı bir şekilde tamamlayan kişilerin, anlaşmalı bankalar aracılığı ile maliye harçlarını ve ehliyet kartı ücretini bankaya yatırması gerekir. Aynı zamanda Vakıf Payı adı verilen bir ücreti’de ödemesi gerekir. Vakıf payı ücreti 25 TL olarak belirlenmiştir ve bu para emniyet teşkilatını güçlendirmek için kullanılmaktadır. Ücretler ödendikten sonra ehliyetinizi teslim alabilirsiniz.

Çıkmış soruları çözerek sınava çalışmak için tıklayınız.

E-Sınav sonucunuzu öğrenmek için tıklayınız.

Beğenebileceğiniz diğer paylaşımlar..