Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi

Plaka Yenileme Nedir? Neden Yapılır?

Trafiğe çıkan araçların mutlaka araç plakasına sahip olması gerekir. Bu plakalar zamanla yıpranmaya, zarar görmeye ve okunmamaya başlar. Bu sebeplerin sonucunda araç sahiplerinin plaka yenilemesi gerekmektedir. Araç muayenesi yapılırken, okunamayan veya hasar görmüş plakalar ağır kusur adı altında değerlendirilmektedir. Son yapılan düzenlemeler ile birlikte plakaların üzerinde herhangi bir boya veya cıvata tarzı bir madde bulunmaması gerekir. Aynı zamanda yazı stilinde her hangi bir değişiklik olması durumunda sorunlar çıkabilmektedir. TÜVTÜRK araç muayenesinde bu tarz plakaya sahip araçlar ağır kusurlu sayılacak ve plakalarını değiştirmek zorunda kalacaktır. Bu işlemin adı plaka yenileme işlemidir ve araç plaka değiştirme ile karıştırılmaması gerekir.

Not: Plaka yenileme sonucu plakanız aynı kalır ve sadece yeni plakanız olur. Plaka değişiminde ise plaka üzerinde bulunan harf ve sayılar değişir.

Plaka Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? Süreç Nasıl İlerler

2021 Yılında araç plakasını yenilemek isteyen kişilerin tamamlaması gereken bir kaç adım bulunmaktadır. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Plaka Yenileme Talep Evrakları Hazırlanması
  • Plaka Yenileme Randevusu Alınması
  • Plaka Yenilemek İçin Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne Bireysel Başvuru Yapılması
  • Plakanın Yenisinin Basılması İçin Şoförler Odası Plaka Basım Merkezi İle Başvuru Yapılması

Yukarıda ki işlemlerin tamamlanmasının ardından plaka yenileme işlemi yapılabilir.

2021 Plaka Yenileme İşlemi İçin Gerekli Olan Evraklar ve Belgeler
  • Nufüs Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi 2 Nüsha
  • Ruhsat Aslı ve Fotokopisi 1 Nüsha
  • Araçta Bulunan Hasarlı Plakalar
  • Plaka Yenileme Ücreti

Plaka yenileme ücreti 2021 yılında motorsiklet, bisiklet sınıfı gibi taşıtlar için 15,50 Tl olarak belirlenmiştir. Diğer motorlu taşıtlar için 2021 plaka yenileme ücreti 31,00Tl olarak belirlenmiştir.

Plaka Yenileme Randevusu Nasıl Alınır? 2021

Teknolojinin gelişmesinin ardından, devlet tarafından yapılan düzenlemeler sonucunda bu tarz değişiklikler online randevu sistemleri ile yapılmaktadır. Araç plaka yenileme işlemleri emniyet müdürlüğü sayfasında yer alan randevu işlemleri kısmından online olarak yapılmaktadır.

Plaka Değişikliği Nedir, Nasıl Yapılır? 2021

Araç alım satım işlemleri sonrasında veya bir heves uğruna araç sahipleri diledikleri zaman araç plaka değişikliği yapabilmektedir. Bu adımları sizin için hazırladık.

Araç Plaka Değişikliği Nedir?

Plaka değişikliği genel olarak ikinci el araç satışı sonrasında yapılan, araç sahibinin ikamet ettiği ilin plakasını taşımasını istediğin dolayı olmaktadır. Plaka değişikliği yapan kişilerin yeni bir plaka kodu oluşur. Bu işlem ile yenileme işlemi arasında dağlar kadar fark vardır.

Araç Plaka Değişikliği İçin Gerekli Evraklar 2021
  • Araç Sahibi Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi
  • Araç Trafik Belgeleri
  • Araç Plakası
  • Noter Satış Belgesi Aslı ve Fotokopisi 1Nüsha
  • Şoförler Odası Nakil Dosyası
  • Araç Borcu Yoktur Belgesi
  • Zorunlu Sigorta Poliçesi Aslı ve Fotokopisi 1 Nüsha
Plaka Değişikliği Nerede ve Nasıl Yapılır?

Öncelikle noterde yapılacak olan satış sırasında araç plakasının değişeceği, görevli memur arkadaşa bildirilir. Sonrasında kişi ikametgah adresinin bulunduğu ilin Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvuru yapar. Gerekli evrak belgeleri tamamladıktan sonra, plaka ücretini anlaşmalı bankalara yatırır ve plaka değişimini gerçekleştirir.

Evrakları onaylanıp hiç bir problem gözükmeyen kişilere verilen belge ile Türkiye Şoförler Odası plaka basım birimine gidilerek yeni plakanın basılması gerçekleştirilecektir.,

Plaka Değiştirme Randevusu Nasıl ve Nereden Alınır?

Elektronik sistemin iyice gelişmesinin ardından bu işlere randevu alınarak gidilmektedir. Sizde aracınızın plakasını başka bir plaka ile değiştirmek isterseniz il emniyet müdürlüğünün internet sitesi üzerinde bulunan e-randevu bölümünden randevu alarak işlemlerinizi gerçekleştire bilirsiniz.

Özel Plaka Nedir? Nasıl Alınır?

Günümüzde bir çok insan arabasının kendisi için daha özel olmasını istediği için bir çok şey yapmaktadır. Özel plakada bunlardan bir tanesidir. Kimi zaman aile isimleri, soyadlar veya o kişi için özel olan isimler plakada yer almaktadır. Trafik Tescil Şube Müdürlükleri bu duruma bir yere kadar imtiyaz tanımaktadır. Bu özel plakalar kullanımda değil ve herhangi bir problem teşkil etmiyor ise, özel plaka başvurusu yaparak alabilirsiniz. Trafik Vakfına yapılacak bağış sonucunda istemiş olduğu plakayı bir sorun bulunmadığı taktirde herkes tesis edebilir. Satış yapılan aracın plakası özel olacaksa, satışı yapan memura bu durum bildirilmesi gerekir.

Çıkmış soruları çözerek sınava çalışmak için tıklayınız.

E-Sınav sonucunuzu öğrenmek için tıklayınız.

Beğenebileceğiniz diğer paylaşımlar..